Obnova poklony v Konicích, p.č. 371/1

Ve spolupráci s městem Znojmem byla dokončena stavební obnova poklony v Konicích , p.č. 371/1, kú Konice ( za farou). Objekt poklony je registrovanou kulturní památkou, zapsaný pod č. 8212. Jedná se o drobnou stavbu sakrální lidové architektury. Památka byla poznamenána dlouhodobě zanedbanou údržbou. Omítka a plastické prvky fasády byly již nenávratně poškozeny.

Oprava byla provedena podle projektu Ing. arch. Martina Navrkala,PH.D. Podkladem pro projekt byla starší fotodokumentace, která zachycovala ještě původní profilaci a plastické prvky fasády. Vlastní stavební práce provedla znojemská stavební firma Ing. Václava Šalomouna, s.r.o. K výzdobě niky zhotovila malířka Hana Dostálová keramický kachel s motivem „Narození Krista“.

Projekt a vnitřní výzdobu zajistila a uhradila nadace, investorem stavebních prací bylo město Znojmo, které je majitelem této stavby.

Obnovená poklona byla požehnána při příležitosti pouti ke sv. Jakubu Většímu dne 25.7.2009.

Fotografie, zachycující stav před opravou a po ní si můžete prohlédnout kliknutím na odkaz (foto1, foto2).

Podporují nás

Město Znojmo